HACCP Dokümantasyon Eğitimi
Eylül 2005 yılında İso’nun İso 22000:2005 standardının yayımının gerçekleşmesi ile beraber İso 22000 HACCP standardının yerine faaliyete geçmiştir.İso 22000, HACCP’i de kapsayan tarladan çatala gıda güvenliği esaslarını oluşturmak için hazırlanmış bir standarttır.
Eğitim Adı
İso 22000 doküman ve belge eğitimi
Gıda güvenliği yönetim ağı (İso 22000) hakkında bilgiler
Gıda güvenliği Nedir?
Yaşadığımız zamanda eski yöntem gıda işleme ve tüketiciye arz etme yaklaşımlarında hem tüketicinin bilinçli hale gelmesi hem de ülkelerin gıda kanunlarını daha güvenli gıda üretme doğrultusuna paralel olarak güncellemeleri sebebiyle çok önemli değişiklikler oluşmuş ve gıda güvenliği hakkında son zamanların en değerli toplum konusu durumuna gelmiştir.Gıda güvenliği ifadesi sınırlı bir pencereden bakıldığı zaman, besinlerin hedeflenen işleyişine uygun şekilde oluşturulması ve tüketildiği zaman tüketicilere karşı zarar teşkil etmemesi şeklinde ifade edilen bir kavram olmakla birlikte daha geniş tanımda gıdadan kaynaklanan hastalıklara sebep olan fiziksel, biyolojik ve kimyasal etkileri engelleyecek biçimde besinlerin işlenmesi, hazırlanma işlemi, depolanma faaliyeti ve son tüketiciye arz edilmesinin tanımını yapan bilimsel bir sistem döngüsüdür.Güvenilir gıda ise, her türlü bozulma ve bulaşmaya neden olan etkenden temizleyerek tüketilmesine uygun duruma getirilen gıdalardır.
İso 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi
1 Eylül 2005 yılında yayınlanmış olan İso 22000 gıda güvenliği yönetim ağı, dünya genelinde güvenilir besin üretim halkasını hazırlamak için meydana getirilmiş ülkeler arası bir standarttır.Tedarikçi kuruluşlar, yasal otoriteler, tüketiciler, kullanıcılar ve alakası olan deparmantların hepsi arasında irtibatı ve bu sayede güvenli gıdanın her aşamasında gözlemlenebilirliğini sağlamayı temel almaktadır.
Standart, gıda halkası boyunca son tüketime kadar gıda güvenliğini oluşturmak adına takip eden genellikle anahtar unsurlar şeklinde kabul gören faktörleri bütün haline getiren gıda güvenliği yönetim sistemi adına gereksinimlerin tanımını yapmaktadır.Bu gereksinimler;
- İrtabat
- İzlenebilirlik
- Sistem yönetimi
- Tehlike incelemesi
- HACCP koordinesi
- Ön ihtiyaç pogramları
- Operasyonel ön ihtiyaç duyulan programlar
İso 22000 Doküman Ve Dökümantasyon Eğitimi İçeriği
- İso 22000 doküman yapısı, doküman çeşitleri, tanımları ve nitelikleri
- Formlar
- İso 22000 doküman koordine edilmesi, dokümanların meydana getirilmesi
- Talimatları
- Ön ihtiyaçların döküman haline getirilmesi
- İso 22000 temel terimler ve tanımlar
- Prosedürleri
- Risk analizi, CCP belirleme ve karar ağacı ile onayı, CP belirleme
- Spesifikasyonlar.
- Gıda güvenliği el Kitabı
- Sistemin doğrulanması, geçerli kılınması ve geliştirilmesi
- Kontrol koordinasyonları
- OGP, OOGP, HACCP koordinasyonu ve diğer dokümanlar
- İso 22000 doküman statüleri
- İso 22000 standart maddelerinin işlenmesi
- HACCP koordinasyonunun doküman haline getirilmesi
- Ürün tanımların oluşturulması
- İso 22000 içinde tutulması gereken kayıtlar ve formlar
- Operasyonel ön gereksinimlerinin doküman haline getirilmesi
- İso 22000 belge hiyerarşisi
- Ham madde şartnamelerinin meydana getirilmesi
- Örnek çalışmalar ve egzersizler
- Proses tanımları, haritaları, akışlarının meydana getirilmesi
- Organizasyon ve görev tanımları
- Potansiyel tehlikelerin tespit edilmesi, analiz edilmesi ve belgeleri
- Acil durumların doküman haline getirilmesi
- İzlenebilirlik ağının meydana getirilmesi ve gerekli belgeler
- İso 22000 doküman incelemesi, doküman hazırlama, analiz ve kayıt tutma yöntemleri
İso 22000 Doküman Ve Dokümantasyon Eğitimi Süresi
SİSTEM KALİTE belgelendirme kuruluşu olarak tarafımızdan İso 22000 doküman ve dokümantasyon eğitimi 2 gün olarak belirlenmiştir.İso 22000 doküman ve dokümantasyon eğitimine 2 gün olarak belirlenen bu süre İso 22000 doküman ve dokümantasyon eğitimine katılacak kişi adetine göre değişlik gösterebilir.
İso 22000 Doküman Ve Dokümantasyon Eğitimine Kimler Katılabilir
İso 22000 doküman ve dokümantasyon eğitimi, denetçi adayları, danışmanlar, gıda, mikrobiyoloji, tarım, genetik mühendisleri, su ürünleri, tıp dalındaki hekimler, ziraat, biyoloji, veteriner hekimler, gıda güvenliği ve gıda güvenliği ağının oluşturulması ve yürütülmesi hakkında bilgi sahibi olmak isteyen katılımcı şahıslara yöneliktir.
İso 22000 Doküman Ve Dokümantasyon Eğitimi Sertifikası
Kursun ardından kursa katılan şahıslar İso 22000 doküman ve dokümantasyon eğitimi sertifikasına sahip olacaktır.
HACCP Nedir?
HACCP kavramı, hijyen ve tüketici sağlığı bakımından güvenli olan besinlerin tüketiciye arz edilmesi için düzgün çalışan bir gıda güvenliği ağın hazırlanmasında ve muhafaza edilmesi tabanına dayalı bir gıda güvenliği kavramıdır.Bir gıda halkasında ham madde tedariğinden başlayarak gıda hazırlama işlemi, gerçekleştirme, imalat, ambalaj uygulaması, depolama ve nakliye işlemleri gibi gıda halkasının her basamağında ve noktasında tehdit değerlendirmesi yaparak, ihtiyaç görülen alanlarda kritik kontrol merkezlerini belirleyen ve bu noktaları takip eden herhangi bir sorunu henüz gelmeden engelleyip sistemin muhafaza edilmesini sağlayarak belirli şartlara uygun güvenilir besinlerin imal edilmesini sağlayan, her ölçekteki firmaya yapılabilen bir gıda güvenliği sistemidir.
HACCP Temel Eğitimi
Eğitimin Amacı
Güvenli gıda imalatının süreçlerinin hepsinde meydana gelebilecek fiziksel, kimyasal yada mikrobiyolojik tehditleri bertaraf etmeyi yada kabul edilebilecek minimum düzeylere kadar azaltmayı amaçlayan bir gıda güvenliği yönetim ağının esas ilkelerini örnek olay çalışmalarıyla hazırlanması sağlanılır.Gıda halkasının hepsinde bulunan kuruluşlarda gıda güvenliği yönetim sistemini oluşturmayı arzu eden katılan kişilere bilgiler vermek, sistem oluşturma konusunda yetenek kazandırmak ve kurulmuş sistemi ilerletmek için gerek görülen bilgileri vermektir.
Eğitimi İçeriği
- HACCP tarihçesi
- HACCP’in yararları ve faaliyet noktaları
- HACCP prensipleri ve faaliyet basamakları
- Tehdit çeşitleri ve tehdit incelemesi
- Kritik kontrol noktalarının tespit edilmesi, örneklemeler, karar ağacı
- HACCP koordinasyon meydana getirme
- HACCP sistemi temel kavramların açıklanması
- Belge ve kayıt hazırlama
- Ön ihtiyaç programları
- Gıda güvenliğinin genel tanımı
- Operasyonel ön ihtiyaç programları
- Temel gıda mevzuatlarının ele alınması ve izleme şekilleri
- Örnek çalışmalar
HACCP Temel Eğitim Süresi
SİSTEM KALİTE belgelendirme kuruluşu olarak tarafımızdan HACCP temel eğitimi 1 gün olarak belirlenmiştir.Bu süre HACCP temel eğitimine katılacak kişi adetine göre değişiklik gösterebilir.
HACCP Temel Eğitimine Kimler Katılabilir
Kalite ve gıda güvenliği yönetici adayları ve yöneticileri, ziraat, kimya yada gıda mühendisleri, gıda halkasında bulunan tüm kuruluş yöneticileri, üretim müdürleri, HACCP takım üyeleri ve lideri, gıda güvenliği yönetim ağının inşa edilmesi, yönetilmesi ve faaliyete geçirilmesinde görevlendirilecek kişiler katılabilir.
HACCP Temel Eğitimi Sertifikası
Eğitim ardından kursa katılanlar HACCP temel eğitimi katılım sertifikasına sahip olacaktır.